Souboj na vánočním stole aneb kapr versus losos

4 min. čtení
kapr versus losos

Ryba je tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem už od 17. století. Ti, kteří si tuto pochoutku nemohli dovolit, ji nahrazovali alespoň pečivem v rybím tvaru. Od 20. století se pak rozšířila popularita kapra obecného jako typického představitele svátečního stolu. Stal se oblíbeným vánočním pokrmem nejenom u nás, ale i v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku. V posledních letech ovšem není sám.

Nejčastěji konzumovanou mořskou rybou v českých luzích a hájích se stal losos, který je zároveň nejpopulárnější vánoční rybou ve Finsku. V uzené podobě se pak hřeje na výsluní i ve Španělsku a Francii.

Zážitku z vlastnoručně ulovené vánoční ryby se nic nevyrovná

Už je tomu pár let, kdy jsem podlehl kouzlu vánočního rybolovu s přáteli. Poněkud mrazivější klima rozehřívají barvitá vyprávění o úlovcích těch největších ryb, zdolávání krásnější poloviny lidstva i o tom, jak se žije sousedům vašich sousedů. Svařené víno či dobrá moravská slivovička dělají dobře duši i tělu, a tak není divu, že je nás na každoročním lovu vánočních kapříků stále více.

Moderní doba však přináší do našich příbytků nespočet nových a inspirativních informací, a to nejen ze světa rybářského. Dozvídám se, že kapr je bohatý na vitamín B12, a protože obsahuje hodně bílkovin, je vhodný pro ty, kteří chtějí přibrat na svalové hmotě. Naopak u těch, kdo si chtějí udržet štíhlou linii, v rybím souboji vyhrává losos, který obsahuje nejenom vitamín B12, ale i B6, niacin a omega 3 mastné kyseliny. Časem se tak i pro mne a mé přátele staly inspirací fotky velkých lososů…

Svého vánočního lososa si můžete chytit sami

kapr versus losos

kapr versus losos

Málokdo už dneska ví, že losos obecný (někdy též zvaný atlantský) je naším původním rybím druhem. Tohle úžasné stříbřité torpédo dříve v hojném počtu zkrášlovalo rybí populaci ve Vltavě, Ohři, Otavě, Orlici a dalších řekách. Losos byl později vyhuben a jeho migrace znemožněna výstavbou vodních přehrad. V posledních letech je do našich řek opět vysazován. Velmi bych si přál, aby dělal radost nejenom nám, ale i budoucím generacím.

Pokud ovšem toužíte po úlovku lososa, nemusíte jezdit příliš daleko. Vyrazte na německou Rujánu, tak jako já s přáteli. Od 15. prosince zde začíná sezóna lovu lososů. Potřebujete český rybářský lístek, dobrou náladu a nějaké to euro v peněžence. Inspirující stříbrní predátoři se loví na trolling, tzn. pomocí nástrahy vlečené za jedoucí lodí. Před dvěma lety se nám podařilo chytit za dva dny 7 nádherných lososů, přičemž pět jich měřilo přes jeden metr. Neskutečný zážitek, trvalé vzpomínky…

Vyhraje u vás kapr, nebo losos?

Jste zvikláni a nevíte, jakou rybu si letos na sváteční stůl pořídit? Upřímně, proč vlastně bojovat? Dopřejte si k Vánocům obě a klidně ochutnejte i další. Mnohem důležitější totiž je, s kým sváteční čas trávíte. Já vám jako inspiraci přidávám dva ozkoušené recepty…

Kapr s medovým aspikem

1 kapr, 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g cibule, 2 nakládané kapie, 1 větší červená paprika, 1 citron, 2 vejce, 1 lžíce octa, 1 lžíce medu, 3 dl vývaru, 25 g želatiny, sůl

Naporcovaného kapra podusíme s pokrájenou mrkví, petrželí, cibulí a paprikou. Následně vyndáme na mísu, obložíme kolečky citronu, natvrdo vařených vajec a kapií. Vývar z dušení procedíme přes pláténko, ochutíme medem, octem a solí, přidáme želatinu a vlažným roztokem vše zalejeme.

Losos na zeleninovém podkladě

4 ks čerstvého lososa, 150 g cibule, 150 g mrkve, 150 g žampionů, 250 g šlehačky, 40 g másla, 1/8 l suchého bílého vína, 4 snítky kopru, citronová šťáva, sůl, pepř

Lososa umyjeme a osušíme, potřeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme asi 15 minut uležet. Cibuli oloupeme a s mrkví a žampiony nakrájíme na úzké proužky. Vyložíme jimi nákypovou formu. Rybu položíme na zeleninu. Šlehačku smícháme s vínem a nalejeme na rybu. Na každý kousek lososa položíme snítku kopru, posypeme máslovými vločkami. Formu přikryjeme alobalem a pečeme asi 20–25 minut v troubě (předehřátá na 200 stupňů Celsia).

Dobrou chuť a samozřejmě šťastné a veselé. A co vy – podělíte se s námi o vaše rodinné vánoční recepty na přípravu ryb?

Foto: autor

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email