Nudíte se? Nepořizujte si medvídka mývala, ale vyrazte na piknik

5 min. čtení
shutterstock_63144850

Jako by letošní doznívající léto během posledních dnů své vlády chtělo všechny milovníky slunečních paprsků naposledy pořádně nasytit. Ideální příležitostí, jak využít zbývající teplé dny, je zorganizovat šik piknik, a to ať v rodinném nebo přátelském kruhu. Takové venkovní posezení má totiž magickou schopnost nabít všechny přítomné lavinou pozitivní energie, z níž je možné následně čerpat endorfiny během zkracujících se podzimních dnů či podstatně chladnějších zimních večerů.

Historické intermezzo

Slovo piknik má anglický původ, přičemž první historické zmínky lze nalézt kolem roku 1750, kdy se jím začaly označovat prestižní dýchánky společenské elity. Zprvu se konaly v uzavřených městských prostranstvích (třebas i hostincích) a jejich cílem nebylo pouze uspokojit náročné chutě přítomných, ale také docílit vnitřního estetického potěšení. Každý pozvaný musel pochopitelně přispět tím, že donesl svůj díl občerstvení.

K masivnímu rozšíření této módy došlo v první polovině 19. století a kupodivu to souviselo s nezaměstnaností. Lidé bez práce se totiž v tomto období rozhodli spojit příjemné s užitečným a vzhledem k přemíře volného času začali organizovat setkávání nad jídlem nikoliv u stolů v domácnostech, ale uprostřed lůna přírody. Vybudovali tak základy příjemného setkávání pod širým nebem spojeného s klábosením i vychutnáváním lahodného jídla a nápojů.

Trefa do košíku

A tak to funguje i v současnosti. Prostranství umožňujících uskutečnění pikniku je dostatek a je jedno, zda si vyberete městský park, zámeckou zahradu nebo osamělou lesní louku. V každém případě je však důležité mít na zřeteli, že výborný nápad mohou narušit skutečnosti neovlivnitelné (blesková průtrž mračen dokáže zhatit i dokonalé plány), ale též ty předvídatelné. A právě na ně se nyní zaměříme.

  • V první řadě je třeba mít si všechny ingredience do čeho uložit. Neochvějnou a dokonale ověřenou pomůckou je košík. Nikoliv ten nákupní, ale proutěný. Nejenže dobře vypadá, ale především báječně slouží.
  • A co do něj? Nejdříve něco k sezení. Impozantní pařez několikasetletého stromu vypadá sice lákavě romanticky, ale pro jistou část lidského těla bude po pouhých několika desítkách minut k nesnesení. K uvelebení tak bude zapotřebí dostatečně velká deka.
  • Najdete-li doma i starší ubrus, klidně jej přibalte. Není totiž ideálnějšího podkladu pro vyskládání přibaleného nádobí a pochutin.
  • K nim mnozí pochopitelně řadí i královský nápoj – víno. V žádném případě láhev s tímto báječným mokem neotvírejte předem, během převozu by mohlo klidně dojít k uvolnění zátky. Jistější tedy bude nezapomenout otvírák.
  • Totéž platí o repelentu, otravný hmyz dokáže znepříjemnit (nejen) dobře načaté venkovní posezení.
  • Chybu neuděláte ani s hygienickými vlhčenými ubrousky a papírovými kapesníky (dobrou alternativou je též toaletní papír).
  • A jelikož máte zajisté rádi přírodu, nezanecháte po sobě nepořádek, nýbrž navštívené místo uvedete do původního stavu odklizením odpadků. Ty se vyprodukují vždy, takže nějaká taška na jejich shromáždění rovněž nalezne své uplatnění.

Ovoce, zelenina, pečivo

Co můžeš udělat doma, neodkládej na ven. Tak zní zlaté pravidlo piknikové přípravy. Omývání, loupání a krájení ovoce či zeleniny by bylo v polních venkovních podmínkách poměrně nepohodlné, a proto si vše připravte v klidu domácí kuchyně. Navíc – na trhu je k dispozici bohatá škála různorodých plastových krabiček a zvolit některé právě pro tyto účely zajisté nebude problémem.

Pecen čerstvého chleba voní tak úžasně, že dokáže roztančit chuťové pohárky do rytmu ďábelského čardáše. Ale přeci jen bude lepší připravit si přiměřeně velké krajíce předem. A co nejlépe zabrání jejich oschnutí? Správně, zabalení do utěrky. Chybu zajisté neuděláte nakoupením různorodých druhů pečiva. Stačí mít na paměti, že jeden má rád holky, druhý zase vdolky. Takže těch koleček baget a rohlíků vám zase tolik nezůstane.

Maso a sýry

Také se vám vždy sbíhají sliny, když v pohádce sledujete hlavního hrdinu vybalujícího z ubrousků zabalené kuřátko? Tak to máme společné. Leč na pikniku tato strategie fungovat nebude, vážně. Ale taková přiměřeně okořeněná grilovaná stehýnka či s láskou připravené minišpízy – věřte, po nich se jen zapráší.

Chybou by rovněž bylo spoléhat na tavené sýry. Jednoznačně doporučujeme vsadit na tvrdou klasiku typu parmezán, čedar, gouda nebo eidam.

Co nechat doma

Nechcete-li riskovat zažívací obtíže a v tom horším případě salmonelózu, ryby a produkty obsahující smetanu nebo majonézu zanechte v chladu domácí ledničky. Možné problémy související s odvážným ochutnáváním těchto ingrediencí během parna za to fakt nestojí.

Také čokoláda se sluníčkem nekamarádí. Pokud víte, že dětská drobotina bez sladkého nevydrží, muffiny a ovocné koláče rozhodně neudělají pověstnou medvědí službu.

Kdo pije, ten žije

Ve vysokých teplotách chutnají nejlépe nápoje vychlazené – to je pravda odvěká. Ideální tedy bude pořízení chladicího boxu nebo termotašky. Vinařům netřeba připomínat, že se chladí pouze bílé a růžové odrůdy, nikoliv ty červené. Nabídka ostatních nápojů je samozřejmě široká. Mnohem vhodnější než například cukry překypující nápoje s příchutí coly je připravit domácí čaj s kousky ovoce nebo pravou citronádu.

A nyní zbývá již to poslední, leč nejdůležitější: popřát vám DOBROU CHUŤ :-)

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email