Nalož to! aneb Hermelínem to zdaleka nekončí

4 min. čtení
caprese-ve-skle

Také si myslíte, že zavařování a nakládání už patří jen ke staré generaci a odejde s ní? Nebo že má své místo pouze v makrobiotice v podobě pickles? Díky vzrůstajícímu trendu soběstačnosti a orientace společnosti na domácí výrobky se však i mladí lidé nechali strhnout novou kuchařkou Nalož to! a ta byla už po třech týdnech vyprodána.

titulni%e2%95%a0u-strana

Kuchařka Nalož to!

Za projektem Nalož to! stojí dobře naložená Daniela Turecká. Nevím, co do svých nakládaných dobrůtek přidává, ale celý křest dotištěné kuchařky se nesl v duchu dobré zábavy a vtipných historek. „Před svatbou jsem se přihlásila do soutěže Velká sýrová nakládačka, kterou jsme totálně projeli, ale přesto mě to neodradilo. Na vlastní svatbu jsem nakládala šedesát hermelínů a měly obrovský úspěch. Zejména pro vyproštění,“ vypráví s úsměvem Daniela a manžel, známý fotograf, to glosuje slovy: „My jak jsme pořád dobře naložení, tak potřebujeme občas prostě vyprostit.“

Do své kuchařky si Daniela přála pochoutky nafotit outdoorově. „Občas to bylo takové punkové focení. Fotili jsme, kde se dalo, a byli jsme vděční, když aspoň nedaleko byla nějaká restaurace a umožnila nám umýt si ruce,“ vypráví autorka receptů, která je prý celé víkendy s rukama v oleji.

O vydání knihy se postarala společnost Došel karamel, která původ názvu firmy až do konce statečně tajila. A jak se pozná, že čtenáři jejich knihy opravdu čtou? „Nedopatřením jsme udělali v receptu na nakládané zelí chybu a mně od té doby přišly desítky milých upozornění e-mailem. Kdybychom ji neudělali, nikdy bychom se do tak blízkého kontaktu se čtenáři nedostali. Asi sem tam chybu v knize uděláme,“ pobavila přítomné Adéla Hálková z nakladatelství.

V nakládání se fantazii meze nekladou

Zelené lusky na asijský způsob

Zelené lusky na asijský způsob

„Člověk si pokrm může připravit přesně tak, jak to má rád,“ uvádí hlavní výhodu Turecká, jíž přátelé mnoho let nosili tipy na restaurace, kde mají dobře naložený hermelín. Dnes se už nemusí bát, že si pro svou zálibu ošoupe boty a nakonec před ní v podniku přistane hermelín, který nemá žádnou chuť. „Pod nakládaným sýrem si každý představí hermelín. Přitom naložit se dá jakýkoli druh,“ ihned doplňuje Turecká. Možná vás to překvapí, ale Daniela nakládá i čerstvý měkký sýr typu mozzarella a z tvrdých například parmazán, ementál nebo goudu.

Kromě oblíbených sýrů nakládá zeleninu, houby, maso nebo ovoce. Na křest ze zeleniny kromě tradičních okurek v kyselém nálevu přinesla ochutnat i kvašený květák. Mezi jejími recepty lze najít třeba i olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou. „Mám také vychytávku. Je to anglická snídaně ve skle, kdy naložím vrstvy anglické snídaně, ale bez vajec, a to je největší vyprošťovák. Doporučuji,“ rozesměje se mladá produkční, která je díky své práci pořád v letu.

Zvládne to každý

Roztančený čardáš

Roztančený čardáš

Kuchařka Nalož to! se skládá ze tří částí. „První je teoretická, a když si ji přečtete, tak budete umět dobře nakládat,“ slibuje Daniela. „Druhá část obsahuje 51 originálních receptů, někdy až divokých, ale nebojte se toho. Stojí za to vyzkoušet všechny. Poslední část je inspirativní, kde najdete mé nápady, co se dá dělat se sklenicemi v domácnosti nebo na zahradě, pokud splnily nakládací funkci.“

Autorka dobře naložených receptů se snažila, aby nebyly složité a oslovily i lidi, kteří nechtějí trávit hodiny u plotny. Slibuje, že se příprava dá stihnout do půl hodiny. Naložený oběd se liší jen v tom, že než si na něm člověk pochutná, musí si na něj několik dní počkat. Například u oblíbeného hermelínu je k řádnému uležení potřeba kolem tří dnů a u zeleniny nakyselo asi týden.

Necháte se také inspirovat a začnete připravovat vlastní naložené lahůdky? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte!

Foto: Nalož to!

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email