Bramborový salát, jak ho neznáte

5 min. čtení
Bramborový salát

Ačkoliv tradiční štědrovečerní menu v některých rodinách namísto kapra obsahuje spíše řízky či vinnou klobásu, většina se zpravidla shoduje v příloze. Tou typickou, kterou si mnozí z nás nechávají skutečně jako sváteční pochoutku jen na Vánoce, je bramborový salát. Ovšem – není salát jako salát! Když se říká „sto lidí, sto chutí,“ u tohoto tradičního českého pokrmu to platí dvojnásob. Dodnes si historici nejsou jistí, zda k nám bramborový salát přišel z Rakouska, Francie či Ruska (tomu ruskému je naše podoba nejblíže). Pravdou je i to, že Magdalena Dobromila Rettigová ho ve svých kuchařkách před stoletím doporučovala jako praktický pokrm k využití zbytků.

Každý z nás je na nějakou podobu bramborového salátu zvyklý od maminky a většina se pak snaží dosáhnout stejné chuti. Moderní trendy namísto majonézy doporučují jogurt či zakysanou smetanu, na oblibě získává i octový vídeňský salát. Nicméně na starý dobrý poctivý majonézový salát s kyselou okurkou zpravidla nedáme dopustit. Myslíte, že v této oblasti už není co vymýšlet? To byste koukali!

Bramborový salát hledal svého mistra

Bramborový salát - Porota Vitana Majonéza Cup

Bramborový salát – Porota Vitana Majonéza Cup

A nejen koukat, ale i ochutnávat jste mohli stejně jako 700 dalších návštěvníků v sobotu 26. listopadu ve středočeském Mratíně, kde se konal již 10. ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2016. Zúčastnilo se ho 18 kuchařských týmů rozdělených do juniorské a seniorské kategorie.

Připravili celkem 32 kg nápaditých variací oblíbeného pokrmu a i pětinásobný vítěz předchozích ročníků Martin Pánek, který letos zasedl v porotě, jejich výkony hodnotil jako perfektní. „Hodně se jich ale dopouští docela častého nešvaru při přípravě bramborového salátu, a to je příliš pečlivé míchání. Z brambor by se neměla stát kaše,“ poradil i našim čtenářům.

Předsedou poroty se pak letos stal představitel Vikiho Cabadaje, herec Antonín Duchoslav. Ten byl mnohými ochutnanými výtvory překvapený: „Já jsem čekal tradiční recepty, ale některé kombinace byly hodně nečekané. Bylo to poučné.“

Netradiční provedení a přísady

Bramborový salát - Vitana Majonéza Cup, vítězové

Bramborový salát – Vitana Majonéza Cup, vítězové

A není se čemu divit! V soutěžních variantách se totiž objevily také nečekané přísady jako kopr, dýně, chilli papričky nebo med. Velmi zajímavou chuť pak svému salátu překvapivě dodali profesionální kuchaři z pražských restaurací přidáním křenu, což jim ve výsledku přineslo vítězství v kategorii dospělých. Vítězství mezi mladými týmy si odnesli učni ze SOU potravinářského v Praze 4 – Písnici, jejichž salát podle poroty nejen skvěle chutnal, ale i voněl a vypadal.

Připravili jej z odrůdy brambor grenaille, což jsou menší 2–3cm hlízy, a ochutili mimo jiné i koprem a zakysanou smetanou. Rozhodně ale nezapomněli na onu tak zásadní součást lahodného salátu, a sice Poctivou majonézu Vitana, v jejímž jménu se celé mistrovství konalo. A k dosažení dokonalého gurmánského zážitku svůj salát podávali s tatarákem z uzeného lososa a dokonce předvedli i molekulární kuchyni, kterou byste u bramborového salátu stejně jako porota i diváci jistě neočekávali. Navrch totiž k salátu servírovali i dýňovou zmrzlinu, kterou připravili pomocí kapalného dusíku.

Sbíhají se vám sliny? Není nic snadnějšího, než si ty nejlepší variace na bramborový salát zkusit doma také vyrobit!

Vítězný recept juniorského týmu Diplomati (viz hlavní foto)

Barbora Babincová, Jiří Rusz, Jakub Špringl – SOU potravinářské, Praha 4 – Písnice:

salát:

1150 g brambor grenaille
20 g čerstvého kopru
240 g salátových okurek
200 g Poctivé majonézy Vitana
100 g zakysané smetany
20 g citronové šťávy
10 g soli
10 g pepře bílého mletého

tatarák:

250 g uzeného lososa
30 g citronové šťávy
2 g pepře bílého mletého
1 g soli

Postup: 

Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme najemno nakrájený kopr, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půlkolečka a dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a spojíme majonézou se zakysanou smetanou. Následně dozdobíme tatarákem připraveným z nasekaného uzeného lososa, citronové šťávy, dochutíme bílým pepřem a solí.

Vítězný recept týmu Majmuni, kategorie dospělých

Michal Žák, František Oščádal, Martin Autrata – profesionální kuchaři z pražských restaurací:
brambory
majonéza
sůl
pepř
okurky
citron
lák z okurek
červená cibulka
petrželka
křen
anglická slanina
hořčice
vajíčka
měkký salám junior

Postup:
Brambory uvaříme a rozkrájíme na kostičky. Všechny ostatní ingredience v množství podle individuální chuti smícháme dohromady a postupně přimícháváme majonézu do chvíle, kdy je salát při míchání táhlý a dostatečně vláčný.

O Poctivou majonézu Vitana si s námi můžete také zasoutěžit na našem Facebooku. Tak hodně štěstí a dobrou chuť!

Zdroj foto: Vitana Majonéza Cup 2016

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email