Zdravé cukroví a kapr na bílo

5 min. čtení
zdravé cukroví - ořechy

Většina z nás si v lednu stěžuje, že nás vánoční svátky zničily, a ještě jsme ztloustli. Pojďme si je letos zkusit užít, aniž bychom se v labužnictví omezovali, a přitom bez pozdějších výčitek. Autoři knihy Zdravé cukroví Radha a Martin Třešňákovi vás spolu se svým synem naučí, jak připravit raw cukroví a třeba „kapra“ na bílo. Jejich příběh začíná stejně jako u mnoha lidí, kteří se vydali cestou zdravé stravy. Tělo jim řeklo: a dost! A nebylo to jen věkem.

Martin jr. vzpomíná, jak byl pořád unavený a trpěl na ekzémy. Když se Třešňákovi před pěti lety setkali s raw stravou, přišlo jim, že je to přesně to pravé pro ně, a cestou živé stravy se vydala celá rodina včetně staršího syna Jendyse. Sami nikomu nemluví do toho, co by měl či neměl jíst. Proto ani v jejich rodině nedochází ke konfliktům. „My nikoho nenutíme, aby jedl to, co my. I u nás doma jí z raw stravy sem tam každý i něco jiného, protože každý je jedinečný a jeho tělo potřebuje něco jiného,“ vypráví Radha Třešňáková, která je zároveň cvičitelkou jógy.

Zdravé vánoční cukroví voní i chutná

Cukroví, které u Třešňáků o Vánocích najdete, je bez lepku, cukru, vajec, a navíc není pečené. Některé se sušilo a jiné chladlo v lednici. Je prostě raw neboli živé.

Jedním z argumentů vyznavačů klasického cukroví bývá, že milují vůni cukroví linoucí se z trouby, a to podle nich dokáže jen bílá mouka a posypání moučkovým cukrem. „Raw cukroví voní taky. Navíc to sušené provoní celý byt,“ dušuje se Radha. Ochutnávám krekry a musím jí dát za pravdu. Voní.

„Třeba datlové perníčky? Jsou sladké a s neuvěřitelně krásnou vůní.“ Třešňákovi do nich přidávají typické vánoční perníkové koření. Své zdravé perníčky pak nejen s chutí snědí, ale také věší na stromeček.

„Samozřejmě pokud na talíře vedle sebe dáte například vanilkové rohlíčky a na druhý podnos naše raw a návštěva začne těmi klasickými, tak už jí ty zdravé chutnat nebudou. Ale to je extrémní příklad, protože vanilkové rohlíčky jsou to nejsladší cukroví,“ doplňuje Martin starší. Raw rohlíček je z mandlové a kokosové mouky, přislazený agávovým nebo javorovým sirupem a samozřejmě s vanilkovým práškem.

„Třeba u raw pracen ale nerozeznáte rozdíl mezi klasickými a těmi našimi. Ty se navíc hodí jako podkladová kolečka k rozmanitým vosím hnízdům a včelím úlům,“ ukazuje v kuchařce fotografie Martin jr. Kniha sem tam obsahuje i nějakou jeho vtipnou poznámku. Například u pracen, že musí vždy udělat o polovinu těsta více, než plánují sušit. Z neznámého důvodu se totiž těsto během přípravy ztrácí a ztrácí :-)

Většinu receptů jsme vymysleli sami

Z počátku učení se raw stravě nahlíželi do tehdy dvou dostupných kuchařek, ale časem si začali vytvářet vlastní recepty. Nejoblíbenějšími sladkostmi na praktických seminářích živé stravy, které už čtvrtým rokem pořádají, jsou nugátky a pracny.

Vedle vánočního cukroví mají také varianty na tradiční slaná vánoční jídla. Zdravý „bramborový“ salát obsahuje místo brambor kedlubnu a další zeleninu nakrájenou na kostičky a místo majonézy rozmačkané avokádo nebo kešunézu. Na jejich štědrovečerním stole nechybí ani kapr. „Kapr“ na bílo je směs kořenové zeleniny a dalších ingrediencí, která „vyplave“ ze staré keramické formy na pečení ve tvaru kapra.

„Naše pochoutky na slano slaví na Vánoce velký ohlas, protože i vyznavači sladkého cukroví jsou nakonec rádi za slané sůl je prostě nad zlato,“ rozšafně dodává Martin jr.

Recepty nejsou nijak složité

Všechny recepty v našich dvou kuchařkách jsou jednoduché a používáme v nich dostupné suroviny. Nejjednodušší recepty na cukroví jsou ty, co tuhnou v lednici. Například sušené datle se umelou na masovém strojku, přidá se k nim kokosová mouka a trochu kakaového prášku. Vše se pořádně prohněte a z těsta se udělají kuličky nebo pomocí malých formiček různé tvary, které se nechají v chladu ztuhnout,“ s nadšením mi vyprávějí Třešňákovi a já už se těším, že tyto Vánoce neztloustnu a díky zdravým dobrotám budu mít více energie.

Abyste mohli zdravé nepečené cukroví vyzkoušet i vy, podělili se s námi autoři o svůj recept na plněné ořechy. Jejich další recepty pak najdete v kuchařce Zdravé cukroví, kterou si můžete zakoupit u všech dobrých knihkupců nebo přímo na webu Třešňákových.

Plněné ořechy

Ořechy

200 g sušených datlí bez pecek
200 g strouhaného kokosu
1 polévková lžíce kakaového prášku

Datle propláchneme, necháme okapat a umeleme. Přidáme strouhaný kokos umixovaný na hustou kaši (tuto kaši je možné připravit i delším mixováním pomocí ponorného mixéru) a kakao a prohněteme, až vznikne vláčné těsto. Připravíme si formičku na ořechy. Je-li kovová, vyložíme ji kouskem potravinářské fólie, aby šlo těsto vyndat.

Z malých kousků těsta pomocí formičky tvarujeme ořechy, které opatrně vyndáme a necháme v chladu ztuhnout. Poté k sobě spojíme vždy dva ořechy čokoládovým krémem.

Čokoládový krém

5 vrchovatých polévkových lžic ztuhlého kokosového oleje
200 g předem namočených sušených a vypeckovaných datlí
3 polévkového lžíce kakaového prášku
1/2 čajové lžičky vanilkového prášku

Kokosový tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní ingredience, promícháme a v mixéru umixujeme na hustý krém. (Na mixování lze použít i ponorný mixér).

Spolu s Třešňákovými vám všem přejeme hezký a rozjímavý adventní čas a dobrou chuť!

Zdroj foto: Radha a Martin Třešňákovi, Zdravé cukroví

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email