Silvestr pro gurmány

4 min. čtení
Silvestr pro gurmány

Taky se těšíte na další příležitost oslavit s kamarády příchod nového roku? No jistě, kdo by se netěšil na šampus a spoustu dalšího dobrého pití i jídla. Ale možná vás při představě, jak se ládujete oschlými chlebíčky, hlad i chuť poněkud přechází, nemluvě o následcích česnekové pomazánky a dalších klasických stálic našich silvestrovských tabulí. Mám pro vás pár tipů, jak své hosty dobře a neotřele pohostit, aniž byste přitom museli v kuchyni strávit přípravami půl dne.

Pochopitelně každý máme jiné chutě, a tak vám tu ani nebudu vypisovat sáhodlouhé recepty. Uvedu jen pár praktických tipů a doporučení, které se mi osvědčily:

  • I když má po Vánocích málokdo chuť na sladké, cukroví nezatracujte. Jestliže vám zbylo linecké nebo jiné sušenkové cukroví, můžete je rozdrtit a rázem máte připravený korpus na cheesecake.
  • Také mrkněte do zásob, jestli vám nezbyla nějaká zavařená nebo konzervovaná zelenina, která už se vám nevešla do bramborového salátu. Nyní ji šikovně zužitkujete, když nakrájíte na čtverečky listové těsto, doprostřed dáte zeleninovou náplň a protilehlé rohy spojíte. Šátečky potřete vajíčkem a upečte do zlatova. Zvolit také můžete všemi oblíbené šneky: náplň jednoduše rozprostřete na těsto, to srolujte jako obyčejný štrúdl a nakrájejte na kolečka. Šneky můžete posypat i sýrem, zlatavá barva bude o to intenzivnější. Pokud byste přece jenom žádnou zeleninu nenašli, i tak listové těsto upotřebíte – k tomu, abyste upekli famózní tyčinky nebo preclíky, vám stačí obyčejný kmín a sůl.
  • Také máte lednici naplněnou k prasknutí potravinami, jež se původně mohly hodit, ale nakonec na ně nedošlo? Maso, zeleninu i luštěniny lehce zpracujete, když pro své kamarády připravíte guláš „co dům dal“. Strávníci budou vděční za teplou večeři a vy zužitkujete všechno, co by se vám jinak rychle zkazilo.

Mohlo by se vám také hodit pár rad, jak ze silvestrovského večírku udělat nezapomenutelný a netradiční gurmánský zážitek:

  • Fondue. Klasika, která se u nás ještě pořád nezabydlela. Pokud nejste majiteli fondue sady, zkuste se poptat v okolí, případně není problém improvizovat a čokoládu nebo sýrovou směs roztopit v hrnci nad vodní parou a do roztavené směsi potom máčet kusy pečiva v případě sýrové verze nebo kousky ovoce, jestliže jste dali přednost čokoládě. Uvidíte, že se konverzace u tohoto pokrmu nezastaví, ba naopak sklidíte úspěch za originalitu i výborné pohoštění.
  • Že vás Activity ani Člověče už nebaví, ale přesto byste si rádi zahráli nějakou společenskou hru? Zkuste si ji vyrobit sami. Stačí vymyslet pár otázek nebo úkolů a vaši známí se budou předhánět, aby nasbírali více bodů než soupeři. Budou-li se úlohy tematicky držet jídla, zároveň to zvýší apetit přítomných. Schválně, kdo z vás ví, co je to šoulet, jak se dělá stroganoff nebo jak dlouho se táhne kaldoun?
  • Můžete také zkusit předem vyhlásit hru o krále jednohubek. Důrazně ovšem zakažte klasiky à la česnekačka, vajíčkovka a další skvosty a zkuste vymyslet nové recepty. Každý zúčastněný jich musí připravit minimálně tolik, aby se na každého dostal alespoň jeden kousek, a následně si jednoduchým hlasováním zvolíte vítěze.
  • Další osvědčenou, dnes už poměrně známou, kratochvílí je ochutnávka sýrů. Navíc, když se vyhnete tvrdému alkoholu a zvolíte raději víno, tato zábava se vám přímo nabízí. Nemusíte přitom kupovat 30 druhů sýrů a nechat v obchodě půl výplaty – navrhněte svým známým, ať každý donese svůj oblíbený (nebo naopak nikdy neochutnaný) druh, a hned máte co degustovat.

Ať už se ujmete hostitelské funkce vy, nebo naopak budete hostem, tak jako tak se hodí něco malého přinést nebo se alespoň zapojit do programu. I jiný hostitel určitě vaši pomoc ocení a vy se před ostatními blýsknete svým originálním kuchařským uměním a znalostmi.

Dobrou chuť v roce 2017!

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email