Odhalujeme pravdu a mýty o kávě

4 min. čtení
pravda a mýty o kávě

Káva je po vodě druhým nejoblíbenějším nápojem na světě. Největšími producenty kávových bobů jsou Brazílie, Vietnam a Kolumbie. Legenda říká, že káva byla objevena etiopskými pastýři, kteří zjistili, že jejich kozy po snědení kávových bobů tančí. Každé ráno tak při pití espressa děkuji kozám za jejich příspěvek k odhalení mého oblíbeného nápoje. Historie kávy sahá až do 9. století a za tu dobu se tato pochutina logicky stala mytickou. Pojďme se společně na některé pravdy a mýty právě o kávě podívat. Naším průvodcem na cestě poznání je Tomáš Fábera, špičkový barista firmy Dallmayr Kaffee.

Káva škodí zdraví…

…je mýtus. Šest šálků dobře připraveného espressa rozhodně neuškodí. Dodá nám denní dávku kofeinu, kterou tělo potřebuje. Důležité je kupovat si kvalitní a pečlivě zabalenou kávu. U zrnkové kávy poznáme kvalitu už podle obalu. Ten nesmí být průhledný. Musí obsahovat speciální ventil, jenž umožňuje vycházení plynů, které káva obsahuje. Zpátky do obalu žádný vzduch nepronikne. To je základ. Určitě bych nekupoval kávu volně loženou v různých dózách, na které působí světlo, a k obsahu má přístup vzduch.

Káva má povzbuzující účinky a vypitím jednoho šálku kávy zvýšíme svou pozornost a koncentraci…

…je pravda. Káva má v sobě až sto chemických látek, které působí na centrální nervový systém. Pozitivně ovlivňuje metabolismus a dodává nám krátkodobě energii. Základem je kofein. Lidské tělo ho během třiceti minut vstřebá až z 98 %.

Káva zvyšuje krevní tlak…

…je mýtus. Záleží ovšem na tom, jakou pijete. Výjimkou je samozřejmě stále oblíbený „český turek“. Takto připravovanou kávu tělo odbourává několik hodin. Podobným mýtem pak je i to, že espresso obsahuje hodně kofeinu. Espresso ho má právě naopak minimum.

Doporučená denní dávka kofeinu je 400 mg…

…je pravda. Kofein nás pozitivně stimuluje. V kvalitně připraveném espressu je zhruba 30 mg kofeinu na 25 ml nápoje. Také záleží na tom, jakou kávovou směs popíjíme, zda ze 100% robusty, 100% arabicy, nebo například směs, které já osobně mám rád: 55% arabica / 45% robusta. Jmenuje se po mně – barista :-) Robusta obsahuje třikrát více kofeinu než arabica.

Káva není vhodná pro těhotné a kojící ženy…

…je mýtus. Nesčetné studie prokázaly, že pokud si žena v těhotenství dopřeje do 150 mg kofeinu denně, tzn. 2–3 šálky kávy, káva nemá žádný vliv na negativní vývoj plodu ani na vznik těhotenských komplikací. Při kojení se doporučuje až 200 mg kofeinu denně.

Je libo piccolo?

…je mýtus a tento název se v profesionálním kávovém světě nepoužívá. Myslíte tu malou kávu, připravenou ze 7–9 gramů čerstvě namleté kávy, která obsahuje 25 ml a je zpražená 92 – 96 stupni vody pod tlakem devíti barů? Odborně tomuto nápoji říkáme espresso. Název „piccolo“ může v pivnici znamenat úplně něco jiného než káva. Piccolo je v překladu z italštiny malý.

Káva neobsahuje skoro žádné kalorie…

…je pravda. Podle zásad zdravého stravování a životního stylu je doporučený příjem 8–10 tisíc kJ denně. Pokud se budeme bavit konkrétně o espressu, tak v něm je přibližně 0,50 kcal na 25 ml.

Po kávě se špatně spí…

…je mýtus. Káva nemá vliv na kvalitu spánku. Je možné, že některým lidem trvá usínání trochu déle. Já popíjím 8–16 šálků kávy denně, a to pravidelně v průběhu deseti let. Nikdy jsem se spánkem problémy neměl. Nevím ale, jak by na mne působil tzv. český turek :-)

Jedna z nejdražších káv na světě prochází zažívacím traktem cibetky….

…je pravda. Jmenuje se Kopi Luwak a skrývá sice v sobě díky tomuto procesu zajímavé kyselinky. Osobně jsem ale nikdy kávová zrnka, která vykálí cibetka, nestudoval. Měl jsem možnost tuto kávu degustovat, ale upřímně musím říci, že mne příliš neoslovila.

Děkuji ti za výlet do světa kávové inspirace a mám jedno malé přání, Tomáši – mohu poprosit o jedno espresso? A víš co, klidně dvojité…

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email