Netradiční teplé nápoje, které nás v zimě rozehřejí

4 min. čtení
teplé nápoje

Studený kouř z úst, promrzlé nohy, znecitlivělé ruce a chladem do červena zabarvené tváře. Znají to všichni, kteří během zimního období tráví nějaký čas venku. Ani sebeteplejší oblečení nás od promrznutí často neochrání. Nemůžeme se dočkat, až se nám do rukou dostane dobrý horký nápoj, který nás opět postaví na nohy. K vnitřnímu rozehřátí nám však nemusí posloužit pouze čaj, grog, punč nebo svařák. Teplých nápojů, jež člověka dokážou v zimě spolehlivě zahřát, existuje mnohem více, ačkoliv u nás nejsou příliš rozšířené.

Svařené pivo

Pokud navštívíte sousední Polsko, možná vás překvapí nápojový lístek mnohých kaváren a restaurací. Ty totiž kromě tradičního svařáku nabízí rovněž svařené pivo (grzane piwo), nad kterým se nejeden pivař z Čech pozastaví. Už samotná představa teplého piva je nám nepříjemná. Chmelový mok si spojujeme s horkými letními dny, během nichž nás má osvěžit. Pokud by nám obsluha donesla teplé pivo, rovnou bychom jej vrátili zpět.

Svařené pivo má však s tím obyčejným jen málo společného. Je sladké, citrusové a kořeněné. V mnohém se podobá svařenému vínu, není však kyselé a štiplavé, zachovává si svou pivní chuť. Poláci mají možnost zakoupit si i v běžných obchodních řetězcích již připravené lahvové svařené pivo, které jen ohřejí a mohou pít. Nic se však nevyrovná domácímu svařenému pivu, které si můžeme během několika minut připravit i my.

Půl litru oblíbeného světlého piva přelejeme do hrnce, dáme na plotnu a pomalu ohříváme. Musí být horké, nesmí však dosáhnout bodu varu, jinak se začne vypařovat alkohol. Přidáme na plátky nakrájený pomeranč, 3 lžičky medu, několik hřebíčků, skořici a nastrouhaný zázvor. Po několika minutách přelijeme do sklenice a popíjíme.

Matcha Latté

Matcha je mletý silný japonský zelený čaj, považovaný za zdravější alternativu kávy. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů i vlákniny. Je bohatým zdrojem teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Na rozdíl od kofeinu se však teofylin nevstřebá najednou, díky čemuž dodává energii postupně a nezpůsobuje pocení či bušení srdce.

Matcha Latté je jedním z mnoha nápojů, které lze z mletého Matcha čaje připravit. Svou konzistencí připomíná kapučíno, na první pohled však zaujme svou zelenou barvou. Pro přípravu Matcha Latté budete potřebovat 2 lžičky drceného čaje Matcha, cukr nebo přírodní sladidlo a mléko. Může být kravské stejně jako rostlinné, např. mandlové či sójové.

Mléko zahřejeme, přidáme cukr, med nebo sirup a metličkou jej pořádně napěníme. Našlehané sladké mléko slijeme do sklenice či hrnečku. Ve vedlejší nádobě si rozmícháme Matcha čaj v horké vodě, necháme pořádně rozpustit a následně jej nalejeme do mléčné pěny. Takto připravené Matcha Latté zahřeje, ale též dodá organismu pořádnou dávku vitamínů a antioxidantů, které v chřipkovém období opravdu potřebujeme.

Horký cider

Vychlazeným jablečným vínem, tzv. ciderem, si obvykle také zpříjemňujeme horké letní dny. I tento osvěžující nápoj můžeme během několika minut přeměnit na horký ovocný, kterým dokonale zahřejeme svůj promrzlý organismus. Příprava horkého cideru je rychlá a jednoduchá, svařit cider zvládneme i v polozmrzlém stavu a možná se již během toho zahřejeme.

Cider v hrnci ohřejeme, přidáme na plátky nakrájená jablka, 3 lžičky cukru, citronovou kůru a 3 celé skořice. Několik minut povaříme, přelijeme do hrnečků a popíjíme.

Pokud si některý z výše uvedených teplých nápojů připravíte, nejen že se zahřejete, ale také dodáte tělu vitamíny a posílíte svůj imunitní systém. Mějte však na paměti, že cider i pivo jsou nápoje alkoholické, takže to s množstvím nepřehánějte a ani si neplánujte cestu autem. Jaké teplé nápoje zahřívají v zimě vás? Nedáte dopustit na klasiku, nebo máte své vlastní netradiční recepty?

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email