Jídlo jako synonymum závodění i hlubokého prožitku

3 min. čtení
wreak-1670092_1280

Jíst a spát, to jsou základní a nejdůležitější biologické potřeby každého člověka. Hlavní funkcí jídla je nasytit – je-li ovšem tato úloha splněna, otevírá se prostor pro další sekundární funkce. V dnešním světě je jídlo skutečným fenoménem. Stává se důležitým prostředkem ke vzniku nových názorů, nápadů, návyků i komplexních přístupů k životu. Je synonymem závodění, stejně jako hlubokého prožitku.

Sněz, co můžeš – když nejde o chuť, ale o množství

Milionová sledovanost v televizním vysílání, desítky reportérů, zaplněné tribuny a vysoká finanční odměna pro nejlepší. Ne, nemluvíme o prestižním fotbalovém turnaji, ale o americké soutěži Nathan’s Hot Dog Eating Contest, v níž je vítězem ten, kdo spořádá největší počet hotdogů. Letos se šampionem stal Američan Joey Chestnut, který jich snědl rovných 70 a převzal prestižní ocenění Mustard Yellow Belt, volně přeloženo „Hořčicově žlutý pás“.

Ačkoliv nám to může připadat zvláštní, pro Američany je pojídání jakéhokoliv jídla na čas národním sportem. Je jedno, jde-li o hotdogy, hamburgery, česnek, chřest nebo zmrzlinu. Koneckonců nemusíme chodit daleko, soutěže podobného ražení mají svou oblibu i u nás, ať už jde o pojídání chilli papriček na čas (brněnská soutěž Chilližrout) nebo povidlových knedlíků (Trnkobraní ve Vizovicích, vítěz jich tento rok spořádal 147).

Právě soutěže tohoto ražení jsou drsným důkazem, že jídlo neslouží jen k nasycení žaludku. Je také předmětem adrenalinu, slávy, šílenství a zdolávání sebe sama. Vzpomeňte si na nás, až příště uvidíte v restauraci nabídku na obří burger, který dostanete zdarma, pokud jej sníte do 30 minut.

Stravování ve šnečím tempu

Kontrastem k soutěžím jedlíků či stravování v rychlých občerstveních může být Slow Food – hnutí založené v Itálii Carlem Petrinim. Jeho úkolem je vrátit se ke kvalitním surovinám, pomalu si v rodinném či přátelském kruhu vychutnávat místní produkty, které máme kolem sebe, a jídlo si jednoduše užívat.

Moderní gastronomie nás však dnes vede i k něčemu jinému než si o víkendu spokojeně doma s rodinou sednout, pojíst husu ze sousedova chovu s kompotem z třešní ze svého sadu. Máme molekulární gastronomii, díky níž si můžeme vychutnat okurkový kaviár nebo míchané drinky v pevném skupenství. Rovněž u nás působí řada špičkových kuchařů, kteří jsou mistry ve svém oboru a od nichž si rádi koupíme novou kuchařku. Nebo dvě. O možnostech pochutnávat si na specialitách z celého světa se ani nemusíme zmiňovat. A občas se i pohádáme, jestli je nejlepší příprava pošírovaného vejce ve vodě s octem či bez něj.

Dnešní moderní přístup ke stravování a gastronomii jako takové tak má se soutěžemi jedlíků něco společného – nejde jen o zahnání hladu. Jídlo je zábavou, adrenalinem, náplní volného času. Fascinuje nás po staletí, a právě proto může být právem považováno za fenomén.

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email