Češi nedůvěřují potravinářskému průmyslu, ukázala studie

3 min. čtení
shutterstock_173292335

Patříte k lidem, kteří si hlídají, co jedí? Pak se řadíte do té početnější skupiny. Nová studie agentury Havas totiž prokázala, že 7 z 10 Čechů považuje nezdravé a nekvalitní potraviny za jednu z největších hrozeb současného světa. Čeho všeho se lidé bojí a proč?

Protože mnohé potravinářské firmy používají velké množství umělých přísad a barviv, ztrácejí důvěru spotřebitelů. Neblahých vedlejších účinků se obává až 68 % Čechů. Naopak jen 9 % z nich je přesvědčeno, že potravinářský průmysl produkuje vesměs zdravé výrobky. Report agentury Havas, který s těmito informacemi přišel, nese název Eaters Digest: The Future of Food, což hovoří samo za sebe. Globální zpráva vychází z poznatků online průzkumu, do něhož se zapojilo téměř 12 000 mužů a žen starších 18 let z 37 zemí celého světa. Kromě dat výzkum také přináší důvody, které k této nedůvěře přispívají.

Milovníci jídla si vybírají

Móda přeje takzvaným „foodies“, tedy gurmánům a milovníkům jídla, za které se pokládá údajně až 34 % Čechů. Ti ve své touze po kvalitě upřednostňují lokální produkci potravin před supermarkety a také jsou za ni ochotni víc zaplatit. Farmářským trhům se tudíž velice daří. Kromě toho narůstá obdiv k národům, které si ve svém denním programu vyhrazují delší pauzy na oběd. Uspěchanost a hodování „na stojáka“ hodnotí 41 % dotázaných jako velice neblahý a nebezpečný jev. Podle této studie Češi navíc neradi stolují o samotě.

Navzdory tomu, že mnozí rádi experimentují s netradičními a exotickými potravinami, považuje 57 % Čechů různé módní diety překvapivě stále spíše za výstřelek. Vyznavači paleo, bezlepkové, veganské nebo raw stravy jsou tak stále vnímáni spíše jako podivíni, ačkoli se situace zlepšuje a dnes již mnohé řetězce supermarketů nabízejí alternativní potravinové produkty, které byly dříve dostupné jen ve zdravých výživách.

Večeře místo sexu

Ze studie vyplynul také poněkud šokující fakt, že 50 % obyvatel ČR se domnívá, že požitek z jídla může být stejně vzrušující jako sex. Čtvrtina dotázaných by dokonce dala opulentní hostině v restauraci před milostným aktem přednost. Není se čemu divit – díky sociálním sítím je na vzestupu foodporno, zatímco navazování vztahů je kvůli vysedávání před počítačem naopak často upozaděno. Navíc v dnešní přesexualizované době člověk snadno podlehne dojmu, že v této oblasti viděl už prakticky všechno, a tak hledá nové vzrušující podněty jinde.

Gilles Berouard, CEO společnosti Havas Worldwide Prague, okomentoval výsledek studie slovy: „Lidé mají z dnešního stravování skutečné obavy a přestávají potravinářskému průmyslu důvěřovat. 70 % českých respondentů, kteří se naší studie účastnili, si myslí, že nezdravý životní styl představuje skutečnou hrozbu. Výrobcům nápojů a potravin se zde ale nabízí příležitost, jak tento problém řešit. Firmy si nejdříve musí získat důvěru spotřebitelů zpět. Třeba tím, že dokážou, že jejich produkty jsou dobré pro jejich zdraví a zároveň jejich výroba neškodí naší planetě.“

Zkrátka, jak je vidět, lidé svému jídelníčku přikládají stále větší význam. To je způsobeno především blahobytem, v němž žijeme a který nám umožňuje vybírat si, čím se budeme krmit. Jak si stojíte vy? Stále ještě nakupujete v supermarketu, nebo jste se přidali k zástupům vyznavačů farmářských prodejen a tržišť?

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email