„Svině klouzavý…“ Mňam!

4 min. čtení
jedlí šneci

Oblíbenou hláškou komentuje Julia Roberts jako Pretty Woman své první setkání se známou gastronomickou delikatesou. Já dodávám: „Mňam!“ Šneky konzumuje lidstvo již od pozdních čtvrtohor. Za jejich dnešní kulinářskou slávou stojí francouzská kuchyně, zejména „král kuchařů“ Antonin Carême (1783–1833). U nás šneky z historického hlediska konzumovala spíše šlechta a měšťané, v lidové kuchyni se nikdy příliš neujali. Šnečí maso obsahuje spoustu živin, vápníku, bílkovin, žádný tuk a je bez cholesterolu.

Málokdo ovšem ví, že za objevení některých šnečích specialit vděčí svět průkopníkům ze země Járy Cimrmana – rodinné firmě pana Součka z Brna. Miroslav Souček souhlasil s tím, prozradit čtenářům našeho online magazínu několik zajímavých zákulisních informací.

šnečí játra

šnečí játra

Mám vždy velký respekt před kýmkoliv z naší malé země, kdo svým výkonem, výrobkem nebo službou uspěje ve světě. Vy jste v roce 1995 obdrželi na mezinárodním gastronomickém veletrhu ve francouzském Dijonu 1. místo za originalitu a inovaci za produkt „šnečí játra“. Jak dlouho trval vývoj tohoto výrobku a co bylo impulsem k jeho tvorbě?

Bylo to spontánní. Játra mám rád od dětství. Když jsem ochutnával šneky poprvé, v podvědomí jsem chuť jater vnímal, ale nepřikládal jsem tomu váhu. Vzpomínku znovu vyvolala až chybná dodávka skleniček, kterou nám vrátil odběratel. Kolega se mne ptal, co s tím budeme dělat. Tak jsem vyhrkl: „Já nevím dáme do nich třeba šnečí játra!“ Reagoval překvapeně, zatímco já jsem hned běžel do výroby, popadl šneka… a šnečí játra byla na světě!

V kterých zemích se šnečí játra těší největší oblibě?

Nedá se říci přesně, která země je má v oblibě více. Všude na světě šnečí játra vnímají lidé jako šokující informaci, které ze začátku příliš nevěří. Tak jako Francouzi v roce 1994, když jsme jim šnečí játra přijeli představit. Ihned z nás v médiích udělali podvodníky, ale nakonec couvli a omluvili se. Byli jsme tenkrát mladí, a měli z toho legraci.

šnečí kaviár

šnečí kaviár

Dá se chuť (případně produkt z pohledu výjimečnosti) srovnat s nějakou jinou potravinou?

Určitě. Mají velmi jemnou, lahodnou a jasnou chuť jater. Možná i proto, že v nich koluje modrá krev. To není žert, nádech modré barvy je pro jejich krev opravdu typický.

Jaká je nejtypičtější gastronomická úprava šnečích jater?

Ideální je jednoduchá receptura – lehce posolená játra na máslem potřené bagetě se štipkou bílého pepře. Dokonalá jsou v kombinaci se šnečím kaviárem, který vyrábíme ze šnečích vajíček.

Druh šneků Helix aspersa maxima (šnek jedlý velký) žije ve volné přírodě pouze v severní Africe. S chovem těchto šneků jste začali v roce 1991. Předpokládám, že začátky nebyly jednoduché. Měli jste dostatek informací? Jaké problémy jste museli překonávat?

V začátku, tedy v roce 1991, byly informace velmi omezené a hlavně nevedly k cíli. Lidé, kteří se do chovu šneků tenkrát pustili, šli hlavně za vidinou snadného zisku. Ale nedařilo se jim, a tak vzbudili i můj zájem. Řekl jsem si, že tahle zajímavá věc se přeci musí podařit. Byl to vlastně hec. Naše zkušenosti s chovem šneků jsou na knihu, ne na tento rozhovor. Ale musím říci, že největší podporu jsem měl od svojí manželky, která je již dnes bohužel mezi hvězdami.

šnečí krém

šnečí krém

Jak dnes hodnotíte své podnikání a zejména rozšíření využití šneků mimo gastronomii?

Naše snažení hodnotí zákazníci. I přesto, že jsem v začátku podnikání byl tak trochu za blázna, máme na naše výrobky velmi pozitivní reakce. Šneci se začínají prosazovat nejenom v gastronomii, ale i v kosmetice. Vyrábíme ji asi čtvrtým rokem a zájem postupně roste. Jsem rád, že něco funguje i bez marketingových tahů. Jsem přesvědčen o tom, že šneci ještě neřekli svoje poslední slovo. Mohou lidem pomoci i po zdravotní stránce, zejména v oblasti pohybového aparátu (tomuto projektu se věnujeme už více než rok). Šnečí stopa, to už dávno není sliz a okousaný salát. Dnes ji charakterizuje pomoc a inspirace v gastronomii, kosmetice a zdravotnictví. Šneci mohou pomáhat mnohem více, než si někteří lidé dovedou představit…

Zdroj foto: Snailex Brno

Sdílet

facebook twitter google+ linkedin email